29 Nisan 2015 Çarşamba

NOHUT MAYALI BATON EKMEK

      İlk denemede tutturduğum nohut mayası sayesinde yaptığım deneysel ekmeğim.
Ölçüler yok çünkü içgüdüsel olarak ortaya çıktı ekmek.
 MALZEMELER

  • Çavdar unu
  • Tam buğday unu
  • Normal un
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı su
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • hazırladığımız nohut mayası karışımı

YAPILIŞI
     Sütü bir sütlükte ısıtmaya başlıyoruz sonra üstüne 3 çorba kaşığı kadar çavdar ununu ekleyip muhallebi yapar gibi karıştırarak pişiriyoruz.Ürün biraz ılınınca diğer melzemelerle birlikte bir hamur yaparak mayalanmaya bırakıyoruz.
    Nohut mayası biraz hassas bir maya olduğu için mümkün olduğunca ılık bir yere koyuyoruz.
Mayalanan hamuru baton kek kalıbına alıyoruz ve birazda orada mayalanıyor.
220 derecelik fırında önce 15 dakika pişiyor sonra fırının ısısını200 dereceye alıp 20 dakika daha pişiriyoruz.

NOT: Ben fırının altına içi 1 parmak su dolu metal bir kap koyuyorum böylece daha kalın kabuklu ve yumuşak ekmeklerim oluyor.

AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder